Verzamelaars willen Haarlemmermeers Montmartre op Van Stamplein

10-05-2012 22:05


Anton%20Siedsma%20en%20zijn%20VERKADEALBUMS.jpg

Haarlemmermeer - Verzamelaar Siedsma houdt een hartstochtelijk pleidooi voor een antiek- en curiosamarkt op het nieuwe Van Stamplein in Hoofddorp. Een soort Haarlemmermeers Montmartre, waarvan ook de plaatselijke middenstand kan profiteren. Voorwaarde is wel dat de gemeente niet te hoge precario vraagt. Anton Siedsma is een verzamelaar pur sang: hij heeft alle Verkade-albums en andere albums uit zijn jeugd, verzamelt schoolplaten, leesplanken en nog heel veel meer. De planken in zijn verzamelzenuwcentrum puilen uit. Zijn missie is het erfgoed uit grootmoeders tijd breed onder de aandacht te brengen. Hij wordt regelmatig uitgenodigd om hierover te spreken. Ongeveer negen jaar geleden nam hij het initiatief voor een boeken- en creamarkt op het Polderplein. Nu lobbyt hij opverzoek van Organisatiebureau Van Aerle, organisator van de grootste vlooienmarkten in Nederland, om een antiek-, boeken- en curiosamarkt op het Van Stamplein in Hoofddorp van de grond te tillen.

Middenstand
Volgens Siedsma is een dergelijke markt goed voor de middenstand. 'Er komen mensen uit het hele land op af die ook de winkels in de omgeving van de markt zullen aandoen. De gemeente zet op die manier Hoofddorp op de kaart en kan zich profileren.' Hij verwijst naar de al jaren populaire Goudse Montmartre in Gouda. Als de beslissing vóór het eind van dit jaar wordt genomen, ziet organisator Van Aerle kans om vijf of zes markten in 2006 te houden. De gemeente moet dan niet te veel precariorechten (speciale belasting voor markten) en extra geld voor het parkeren van de auto achter de kraam vragen. 'Als mensen EUR 25 moeten betalen dan halen ze het er soms nauwelijks uit met hun omzet. Boeken leveren bijvoorbeeld vaak niet veel op. De mensen doen het meestal als hobby. Bijna niemand kan er zijn brood mee verdienen.' Siedsma hoopt dat het gemeentebestuur zijn best doet en dat zijn droom verwezenlijkt wordt. Activiteiten als deze brengen namelijk leven in de brouwerij en kunnen het nieuwe centrum van Hoofddorp tot een bruisende winkelstad maken.

Ambassadeur     
Verzamelaarskringen noemen Siedsma de ambassadeur van grootmoeders erfgoed. Hij kan met passie over zijn hobby vertellen. Jarenlang was zijn grote liefde slapend, omdat hij een druk leven had als schoolleider. Dit veranderde toen hij in 1989 in Indonesië een ernstig ongeluk kreeg, arbeidsongeschikt werd verklaard en er meer ruimte kwam voor andere dingen. Toch is hij nog steeds in het onderwijs actief als coördinator voor Arbo- en veiligheidszaken. Volgens Siedsma betekenen de plaatjesalbums veel voor vooral 50-plussers. Behalve Verkade gaven allerlei bedrijven ze uit. Hij noemt de Rizla-albums van het gelijknamige vloeitje, Van Nelle met Piggelmee en de Haust-albums. Heel Nederland leek in de jaren vijftig plaatjes te plakken. Siedsma herinnert zich hoe zijn moeder de tafel leegruimte en hij met Gluton plaatjes mocht inplakken.

Boerderijen      
Hij leerde de boerderij waar hij woonde goed kennen uit het Verkade-album 'De Boerderij' uit 1936. 'Die albums zijn nu verschillend in prijs. De eerste kwam uit in 1903. Van vóór 1926 kunnen ze betrekkelijk duur zijn. Later zijn er zoveel in omloop gebracht dat ze misschien 10 euro opleveren. In de afgelopen jaren zijn er diverse heruitgaven gekomen. Heel zeldzaam is 'Friesland' uit 1918. Een groot deel van de oplage is namelijk in een pakhuis verbrand. Het was toen het einde van de Eerste Wereldoorlog. Je kon wel de plaatsjes sparen, maar voor het album zelf moest je eerst 25 cent betalen en later zelfs een gulden. Dat was voor die tijd heel veel dus bleven de albums liggen. Verkade sloeg deze op in een pakhuis in Zaandam dat in de brand is gegaan.

Passie      
Siedsma kan uren over zijn passie praten, maar ook over zijn ervaringen op beurzen waar hij eveneens als taxateur optreedt. Hij heeft nog dozen vol plaatjes die hij ruilt of verkoopt. Volgens hem zijn er nog heel wat op zolders te vinden. Siedsma weet dat er veel belangstelling is voor de jaren vijftig. 'Er is nu behoefte aan veiligheid en mensen herinneren zich de geborgenheid van die tijd.' Hij vindt het jammer dat hij geen opvolger heeft. Zijn kinderen hebben andere interessen. Een groot deel van de collectie gaat naar iemand anders waar die in goede handen zal zijn. Zover is het nog niet en Siedsma hoopt dat hij binnenkort op een heuse antiek-, boeken- en curiosamarkt op het Van Stamplein kan staan en slenteren.

Witte weekblad  02-11-2005 door Jan Rijkema

foto Jan Verhoog